Toegangsvoorwaarden en visum voor au pairs in Frankrijk

Wat zijn de toegangsformaliteiten voor au pairs in Frankrijk ? Heb je een visum nodig ? Hier zijn de belangrijke informatie voor de EU burgers et de niet EU burgers.

Junge Frau mit Koffer am Flughafen

Belangrijke informatie: de Nederlandse versie van deze pagina kan verouderd zijn. We raden u aan de Engelse of Duitse pagina te raadplegen om bijgewerkte informatie te vinden.

De reisvoorwaarden voor de EU burgers en de niet EU burgers zijn verschillend.

EU: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, (Verenigd Koninkrijk), Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Zweden, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Hongarije, Cyprus

EVA: IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland

Niet-EU:
Onderdanen uit alle andere landen

  • Informatie voor au pairs uit de EU

    Stap 1: Controleer of je identiteiskaart of paspoort geldig zijn

    Als EU-burger hoef je uitsluitend over een identiteitskaart of paspoort te beschikken om naar Frankrijk te mogen reizen. Je moet wel controleren of deze documenten nog geldig zijn. Het kan inderdaad een paar weken duren voordat je een nieuwe identiteitskaart of paspoort ontvangt.  Daarom is het belangrijk je aanvraag vroegtijdig genoeg in te dienen.

    Stap 2: Onderteken het au pair contract en stuur de documenten aan je gastgezin

    Je gastgezin moet het dossier bij de DIRECCTE in Frankrijk indienen. Bespreek eerst zorgvuldig met je gastgezin wat jullie in het au pair contract willen vastleggen. Onderteken dan 3 exemplaren van het contract en stuur ze terug aan je gastgezin samen met de andere documenten die nodig zijn voor het dossier bij de DIRECCTE.

    Naargelang de territoriale eenheden van de DIRECCTE kunnen eventueel andere documenten worden verlangd. Vraag jouw gastgezin zich te informeren. 

    Stap 3: Vraag je gastgezin je bij de URSSAF aan te melden

    Binnen de 8 dagen na je aankomst moet je gastgezin je bij de URSSAF (Unions de Recouvrement des cotisations de Sécurité Sociale et d'Allocations Familiales) als 'stagiaire aide familial étranger' aanmelden. Je wordt ook bij de 'Caisse Primaire d'Assurance Maladie' aangemeld en je krijgt een verzekeringsnummer bij de 'Sécurité sociale'. Het gastgezin betaalt de werkgeversbijdragen en de sociale premies voor jou.

  • Informatie voor au pairs uit niet-EU landen

    Opgelet :
    Als het Frans is de officiele taal van uw au pair's thuisland of zijn/haar moedertaal, is het mogelijk dat ze niet in Frankrijk als "stagiaire aide familial étranger" kunnen komen. Om ui zulk gevalt te leggen, eerst zou jullie contact met de DIRECCTE kantoor opnemen.

    Stap 1: Controleer of je paspoort nog geldig is

    Indien je over geen geldig paspoort beschikt moet je het zo spoedig mogelijk aanvragen. Je paspoort moet voor de hele duur van je verblijf in Frankrijk geldig zijn.

    Stap 2: Ga naar je huisarts en doe een beroep op een erkende vertaler

    Om een visum te krijgen en van het Franse sociale zekerheidsstelsel te kunnen genieten moet het au pair contract door de DIRECCTE worden goedgekeurd. Hiervoor heb je een medisch attest van hoogstens drie maanden oud nodig om te kunnen bewijzen dat je gezond bent. Vergeet dus niet een afspraak bij je huisarts te maken. Doordat alle benodigde documenten voor je aanvraag bij de DIRECCTE ook in het Frans vertaald moeten worden zal je ook het bewijs van je studieniveau (einddiploma, bachelor, enz.) door een erkende vertaler in het Frans moeten laten vertalen. U vindt een lijst van overeengekomen vertalers bij de Franse Ambassade of Consulaat van uw land.

    Stap 3: Onderteken het au pair contract en stuur de documenten aan je gastgezin

    Je gastgezin moet het au pair dossier bij de DIRECCTE voorleggen zodat het au pair contract wordt goedgekeurd. Bespreek eerst zorgvuldig met je gastgezin wat jullie in het au pair contract willen vastleggen. Onderteken dan 4 exemplaren van het contract en stuur ze terug aan je gastgezin samen met de andere documenten die nodig zijn voor het dossier bij de DIRECCTE :

    • een bewijs van je studieniveau in je eigen land (in het Frans vertaald door een erkende vertaler),
    • een medisch attest van hoogstens drie maanden oud (in het Frans vertaald door een erkende vertaler),
    • een kopie van je paspoort of identiteitskaart,
    • een in het Frans geschreven motivatiebrief.

    Opgelet: deze stap kan behoorlijk veel tijd in beslag nemen en naargelang de bevoegde territoriale eenheden van de DIRECCTE kunnen nog andere documenten worden verlangd. Vraag jouw gastgezin zich te informeren.

    Stap 4: Vraag je gastgezin je het goedgekeurde contract en het inschrijvingsattest voor een Franse taalcursus te sturen

    Zodra het contract wordt goedgekeurd stuurt het gastgezin je 2 exemplaren hiervan en het inschrijvingsattest voor een Franse taalcursus voor buitenlanders. Één van beide exemplaren kun je behouden en het andere heb je nodig, samen met het inschrijvingsattest, om een visum aan te vragen.

    Stap 5: Vraag je visum aan 

    Je hebt een 'visa long séjour mention étudiant', een visum voor lang verblijf met de vermelding 'student' nodig om als au pair in Frankrijk te mogen verblijven. Dit is het enige visum waarmee je als au pair in Frankrijk mag verblijven (een Working Holiday visum is niet mogelijk). Neem hiervoor contact op met de Franse ambassade in je eigen land. Het door de DIRECCTE goedgekeurde au pair contract en het inschrijvingsbewijs voor een Franse taalcursus zijn de belangrijkste stukken van het au pair dossier maar andere documenten kunnen ook worden verlangd. Opgelet: de visumverlening kan enige tijd in beslag nemen.

    De ambassade verleent je dan een visum en een door haar gevalideerd 'formulaire de demande d'attestation OFII' (een OFII-attest aanvraagformulier). Nadat je ter plaatse alle administratieve stappen bij de OFII hebt ondernomen geldt je visum voor lang verblijf als verblijfsvergunning met een geldigheid van twaalf maanden.

    Stap 6: Vraag je gastgezin dat ze je bij de URSSAF aanmeldt

    Binnen de 8 dagen na je aankomst in Frankrijk is jouw gastgezin verplicht jou als 'stagiaire aide familial étranger' bij hun bevoegde URSSAF (Unions de Recouvrement des cotisations de Sécurité Sociale et d'Allocations Familiales) aan te melden. Bovendien moet je gastgezin je ook bij de ziekteverzekering 'Caisse Primaire d'Assurance Maladie' aanmelden zodat je van de verplichte ziektekosten- en zwangerschapsverzekering kunt genieten. De bijdragen en de sociale verzekeringsbijdragen worden door het gastgezin betaald.

    Stap 7: Meld je aan bij de OFII

    Binnen de 3 maanden na je aankomst moet je het door de ambassade verleende OFII-attest formulier bij de OFII (Office Français de l'Immigration et de l'Intégration) van het departement van je gastgezin indienen. Je ontvangt dan per post een convocatie van de OFII om de inschrijvingsformaliteiten te ondernemen (visum validatie, medisch onderzoek, betaling van een bijdrage en indienen van bewijzen van je burgerlijke stand en woonplaats in Frankrijk). Hiervoor heb je een bewijs van woonplaats van je gastgezin nodig. Voor meer informatie kun je met de OFII contact opnemen.

Nuttig links :

We are continually researching and updating our host country information, but cannot guarantee that all material provided is complete and correct. If you notice gaps or inaccuracies, we would like to hear from you.
×

Log je in op AuPairWorld

Not yet registered?
Registration is quick and free

Meld je aan als au pair
Meld je aan als gastgezin
Already have an account?
Click here to login