Toegangsvoorwaarden voor au pairs in Zweden

Welk visum hebben au pairs nodig in Zweden? Wie zijn de toelatingseisen? De au pairs voor het vertrek en na de aankomst in Zweden moeten worden beschouwd, hier waren we sisammengefasst.

Jonge vrouw met koffer op de luchthaven

Belangrijke informatie: de Nederlandse versie van deze pagina kan verouderd zijn. We raden u aan de Engelse of Duitse pagina te raadplegen om bijgewerkte informatie te vinden.

De regels zijn verschillend voor EU-burgers en niet-EU-burgers.

EU: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Tsjechië, Hongarije en Cyprus.

EFTA: Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Zwitserland.

Niet-EU: onderdanen van alle andere landen

  • Voor vertrek naar Zweden

    Au pairs die naar Zweden willen gaan, moeten de volgende documenten bij de hand hebben:

    • een gezondheidscertificaat dat niet meer dan 3 maanden voor vertrek wordt afgegeven,
    • een bewijs van belangstelling voor de Zweedse taal en cultuur - hetzij door basiskennis van de taal, een certificaat van Scandinavische studies (bijvoorbeeld met betrekking tot de Zweedse geschiedenis, politiek en cultuur), hetzij een bewijs dat het studeren van de Zweedse taal en cultuur nuttig is,
    • de inschrijving voor een taalcursus in het Zweeds, die past binnen het tijdschema van de au pair. Aanvragers uit sommige landen hebben het inschrijvingsbewijs nodig om een verblijfsvergunning aan te vragen.
    • Ondertekend au paircontract waarin taken, werktijden, bedrag aan zakgeld en vakantieaanspraken zijn vastgelegd,
    • Een paspoort of identiteitskaart die geldig is voor de gehele duur van het verblijf. Au pairs die naar Zweden willen gaan, moeten de volgende documenten bij zich hebben:
    • een gezondheidscertificaat dat niet meer dan 3 maanden voor vertrek wordt afgegeven,
    • een bewijs van belangstelling voor de Zweedse taal en cultuur - hetzij door basiskennis van de taal, een certificaat van Scandinavische studies (bijvoorbeeld met betrekking tot de Zweedse geschiedenis, politiek en cultuur), hetzij een bewijs dat het studeren van de Zweedse taal en cultuur nuttig is,
    • de inschrijving voor een taalcursus in het Zweeds, die past binnen het tijdschema van de au pair. Aanvragers uit sommige landen hebben het inschrijvingsbewijs nodig om een verblijfsvergunning aan te vragen.
    • Ondertekend au paircontract waarin taken, werktijden, bedrag aan zakgeld en vakantieaanspraken zijn vastgelegd,
    • een paspoort of identiteitskaart die geldig is voor de gehele duur van het verblijf.

    Het au pair komt uit een EU/EVA-land of een van de Scandinavische landen? Dan hoef je alleen nog maar de bovenstaande stappen te volgen om Zweden binnen te komen.

    Niet-EU-burgers moeten een werkvergunning (+ visum, indien nodig) aanvragen voordat ze Zweden binnenkomen.

    Au pairs uit niet-EU-landen vragen een werkvergunning aan bij de Zweedse ambassade of consulaat in hun eigen land voordat ze Zweden binnenkomen.
    Het au pair heeft alle bovengenoemde documenten nodig. De aanvraag kost 1.000 SEK. Houd er rekening mee dat er wachttijden kunnen optreden.

    Let op: Au pairs die al in een ander land hebben gewerkt dan au pair hebben een slechtere kans op een werkvergunning.

    Au pairs die minder dan drie maanden in Zweden verblijven en uit bepaalde landen komen, hebben een visum en een werkvergunning nodig. Het au pair contract dient dan in plaats van een uitnodigingsbrief. De visumaanvraag kost 60 euro.

    Australische, Canadese, Nieuw-Zeelandse en Zuid-Koreaanse burgers moeten een Working Holiday Maker Visa aanvragen.

    Als onderdeel van het Working Holiday Maker programma kunnen jongeren uit Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea bij de Zweedse ambassade of het consulaat in hun thuisland een Working Holiday Visa aanvragen om als au pair te werken. De aanvraag kost SEK 1.000,-. Het au pair heeft alle bovengenoemde documenten nodig, evenals het bewijs dat hij/zij een vast inkomen heeft, d.w.z. dat hij/zij een vast zakgeld ontvangt. Houd er rekening mee dat er wachttijden zijn.

  • Na binnenkomst in Zweden

    Burgers van de EU/EVA-landen - Vanaf 1 mei 2014 hoeven burgers van deze landen geen verblijfsrecht meer te registreren als ze langer dan 3 maanden in Zweden willen verblijven om hier te studeren en te werken.

    Zwitserse burgers die langer dan drie maanden in Zweden verblijven - Au pairs uit Zwitserland moeten binnen 3 maanden na aankomst een verblijfsvergunning aanvragen. Hiervoor heeft het au pair een kopie van het au pair contract nodig. Er moet ook rekening worden gehouden met de wachttijden.

    Burgers van de Scandinavische landen hoeven zich pas bij aankomst te registreren bij de Zweedse belastingdienst (Skatteverket).

    Au pairs die een werkvergunning/verblijfsvergunning nodig hebben en langer dan 3 maanden in Zweden verblijven - Na aankomst in Zweden moet zo snel mogelijk een afspraak worden gemaakt met de Permit Unit (de lokale immigratiedienst) om een foto en vingerafdrukken te laten nemen voor de verblijfsvergunning.

    Inschrijven bij de Zweedse belastingdienst (Skatteverket)
    Kort na aankomst in Zweden moet het au pair zich registreren bij de Skatteverket, die informatie geeft over het exacte bedrag van de belasting. Let op: Ondanks de belastingaftrek hebben au pairs recht op een maandelijks zakgeld van 3.500 SEK bruto.

    Inschrijven bij het Zweedse bureau voor sociale verzekeringen (Försäkringskassan)
    Au pairs in Zweden moeten zich bij Försäkringskassan aanmelden voor een sociale verzekering. Klik hier voor het inschrijfformulier. Wij raden au pairs die in het bezit zijn van een Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) uit hun land van herkomst aan om deze mee te nemen naar het buitenland, omdat ze mogelijk al automatisch verzekerd zijn. Iedereen die in Zweden woont of werkt, heeft recht op bepaalde uitkeringen, waaronder een basisverzekering voor medische zorg, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en andere verzekeringen, als hij of zij verzekerd is via Försäkringskassan.

We are continually researching and updating our host country information, but cannot guarantee that all material provided is complete and correct. If you notice gaps or inaccuracies, we would like to hear from you.
×

Log je in op AuPairWorld

Not yet registered?
Registration is quick and free

Meld je aan als au pair
Meld je aan als gastgezin
Already have an account?
Click here to login