Toegangsvoorwaarden en visum voor au pairs in Oostenrijk

Welk visum hebben au pairs nodig in Oostenrijk? Wie zijn de toelatingseisen? De au pairs voor het vertrek en na de aankomst in Oostenrijk moeten worden beschouwd, hier waren we sisammengefasst.

Jonge vrouw met koffer op de luchthaven

Belangrijke informatie: de Nederlandse versie van deze pagina kan verouderd zijn. We raden u aan de Engelse of Duitse pagina te raadplegen om bijgewerkte informatie te vinden.

De regels zijn verschillend voor EU-burgers en niet-EU-burgers.

EU: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Tsjechië, Hongarije en Cyprus.

EFTA: Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Zwitserland.

Niet-EU en Kroatië: onderdanen van alle andere landen

  • Au pairs uit de EU/EFTA/EWR

    Jongeren uit de EU kunnen tot 30 jaar au pair worden in Oostenrijk. (Uitzondering: Kroatië)

    Stap 1: Controleer of je paspoort of identiteitskaart nog geldig is

    Wees zeker dat je over een geldig paspoort of identiteitskaart beschikt voordat je je reis voorbereid. EU- en EVA-burgers hebben geen visum nodig om naar Oostenrijk te reizen.

    Stap 2: Vraag een bewijs van aanmelding aan

    Au pairs afkomstig uit een EU-land of uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, en Zwitserland hebben geen verblijfsvergunning nodig. Indien de au pair langer dan 3 maanden in Oostenrijk verblijft moet hij/zij een bewijs van aanmelding bij de plaatselijke Aufenthaltsbehörde (de bevoegde instanties voor verblijfsvergunningen) in Oostenrijk aanvragen.

    Stap 3: Vraag aan je gastgezin je bij de wettelijke sociale zekerheid in Oostenrijk aan te melden

    Om als au pair in Oostenrijk te kunnen werken moet je bij de wettelijke sociale zekerheid in Oostenrijk ingeschreven zijn (in overeenstemming met de Oostenrijkse federale wet betreffende de algemene sociale verzekering &ndash ASVG) . Herinner je gastgezin eraan dat ze verplicht is je aan te melden.

  • Au pair uit een niet-EU-land

    Au pairs uit niet-EU-landen hebben een visum nodig om Oostenrijk binnen te komen. Kroaten en niet-EU-burgers mogen niet ouder zijn dan 28 jaar wanneer ze zich aanmelden.

    Stap 1: Controleer of je over een geldig paspoort beschikt.

    Controleer of je paspoort nog geldig is voordat je vertrekt. Je hebt een geldig paspoort nodig voor de hele duur van je verblijf in Oostenrijk. Indien je nog over geen paspoort beschikt moet je niet vergeten het vroeg genoeg aan te vragen. De aanvraag kan inderdaad tot zes maanden in beslag nemen.

    Stap 2: Vraag je gastgezin contact op te nemen met de Oostenrijkse dienst voor arbeidsvoorziening (Arbeitsmarktservice – AMS)

    Je gastgezin moet 2 weken voor het begin van je verblijf contact opnemen met de Oostenrijkse dienst voor arbeidsvoorziening (Arbeitsmarktservice – AMS). Als jij en je gastegezin aan de voorwaarden van de AMS* voldoen wordt een bewijs van aanmelding (Anzeigebestätigung) toegekend. Hiervoor hoeven de volgende documenten te worden ingediend:

    • Het door jou en je gastgezin ondertekend au pair contract
    • een bewijs van je Duitse taalkennis.

    Stap 3: Vraag een verzekeringsbewijs aan je gastgezin

    Je gastgezin zou bij haar verzekeringsmaatschappij een verzekeringsbewijs voor jou moeten aanvragen zodra je in het gastland bent aangekomen. Zo beschik je over een bewijs dat je gastgezin een ziektekosten-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor jou heeft afgesloten.

    Indien je eigen verzekeringen tijdens je au pair verblijf geldig blijven moet je nagaan of alle prestaties verder in Oostenrijk worden geleverd.

    Stap 4: Vraag een visum aan bij de Oostenrijkse ambassade in je eigen land

    Contact the Austrian authorities (embassy or consulate) in your country and take the confirmation of notification with you. The confirmation of notification is a prerequisite for the issuance of the au pair visa and settlement permit.

    Here you can find information regarding types of Visas needed to work as an au pair in Austria, as well as general information about the residence permit.

    If you are a non-EU citizen and are aware that you will be spending more than 6 months under temporary employment in Austria, you must apply for a temporary residence permit under 'special employment cases', rather than a Visa. You must apply for the temporary residence permit, and receive confirmation, before you travel to Austria. If you are staying for less than 6 months, a Visa D is sufficient. However, the Visa D cannot be extended.

    Je hebt voor je aanvraag de volgende documenten nodig:

    • het au pair contract,
    • een bewijs van je Duitse taalkennis
    • een bewijs dat je in Oostenrijk over een verzekering beschikt.

    Het verlenen van een visum voor au pairs uit Afrika en Azië kan tot drie of vier maanden duren. De AMS kan het bewijs van aanmelding echter niet verlengen vanwege deze wachttijd. In dit geval is een au pair verblijf van twaalf maanden waarschijnlijk niet mogelijk.

    *Voorwaarden voor het verlenen van een bewijs van aanmelding door de AMS:

    1. Je moet minstens 18 jaar en maximaal 27 jaar oud zijn.
    2. Binnen de vijf laatste jaren heb je niet langer dan een jaar als au pair in Oostenrijk gewerkt.
    3. Het hoofddoel van je verblijf in Oostenrijk is om daar als au pair te werken. Je zou graag in Oostenrijk verblijven om de cultuur en de mensen beter te leren kennen en je taalkennis te verbeteren.
    4. Je beschikt over een basiskennis van de Duitse taal en je kunt dit ook bewijzen.
    5. Je gastgezin heeft minstens één minderjarig kind dat bij hen thuis leeft.
    6. Je taken als au pair zijn het zorgen voor de kinderen van je gastgezin en het overnemen van lichte huishoudelijke werkzaamheden.

    Als je aan de bovengenoemde voorwaarden niet voldoet kun je helaas geen au pair in Oostenrijk worden.

    Het bewijs van aanmelding is gewoonlijk zes maanden geldig en kan daarna nog voor verdere zes maanden worden verlengd.

We are continually researching and updating our host country information, but cannot guarantee that all material provided is complete and correct. If you notice gaps or inaccuracies, we would like to hear from you.
×

Log je in op AuPairWorld

Not yet registered?
Registration is quick and free

Meld je aan als au pair
Meld je aan als gastgezin
Already have an account?
Click here to login